Najzdrowsze zamienniki cukru

Słodko, coraz słodziej…

Lubimy słodkie smaki. Natura latem stwarza słodkie owoce, najzdrowsze słodycze. I choć lubimy je zajadać, brakuje nam też innych zdrowych i bezpiecznych zamienników białego cukru. Możemy go zastąpić miodem, do którego mamy dostęp przez cały rok. Miód posiada wiele właściwości prozdrowotnych. Jest pełen antyoksydantów, które są nieocenione w profilaktyce chorób nowotworowych oraz schorzeń układu krążenia. Przeciwutleniacze mają też zbawienny wpływ na stan skóry i przyczyniają się do pięknego wyglądu włosów. Miód pomaga w walce z bakteriami o czym wie każda babcia i mama podając dzieciom mleko z miodem podczas infekcji. Spożywanie miodu redukuje stany zapalne i infekcje. Na bolące gardło i kaszel działa równie silnie co leki apteczne i jest to potwierdzone badaniami naukowymi. Znakomicie działa aplikowany na rany. Prym wiedzie w tej kwestii nowozelandzki miód manuka. Te właściwości czynią go bardzo pomocnym w leczeniu ran a także sprawiającej wiele kłopotów stopy cukrzycowej. 

Ertrytol, ksylitol i stewia

Za nieszkodliwe dla zdrowia uważa się też trzy słodziki produkowane przez człowieka na skalę przemysłową o pochodzeniu organicznym. Pierwszym z nich jest erytrytol, który nie zawiera kalorii i pozyskiwany jest na drodze fermentacji glukozy. Ma on zerowy indeks glikemiczny i zawiera zero kalorii. Z powodzeniem można używać go do pieczenia i innej obróbki termicznej, tak jak zwykły cukier. Minusem tego produktu może być jego cena, która kilkukrotnie przewyższa wartość rynkową cukru. Można jednak kupować go w większych opakowaniach. Erytrytol 1 kg z pewnością wystarczy na dłużej a także zapłacimy za niego mniej niż za opakowania po 250 g.  Ksylitol zwany jest także cukrem brzozowym, ma wielokrotnie niższy indeks glikemiczny niż glukoza czy sacharoza. Działa pozytywnie na nasze zęby. Zapobiega próchnicy i zwalcza płytkę nazębną. Stewia jest produktem roślinnym. W czystej postaci występuje jako sproszkowane bądź pocięte liście. Pochodzi z Ameryki Południowej, gdzie znana jest od wielu stuleci. Nie zawiera kalorii i nie podnosi poziomu cukru we krwi.