Erytrytol, a cukier biały. Dlaczego warto zmienić dotychczasowy sposób słodzenia?

Z każdym kolejnym rokiem coraz więcej osób przekonuje się do zmiany swych przyzwyczajeń żywieniowych. Jedną z najważniejszych decyzji jest rezygnacja z sacharozy, zwanej również cukrem białym. Związek ten znajduje się obecnie niemal we wszystkich produktach spożywczych, a jego nadmierne spożycie może prowadzić do różnych chorób organizmu. Aby zmniejszyć jego ilość we własnej diecie, warto zmienić metodę dosładzania napoi, potraw czy deserów. Dobrym rozwiązaniem okaże się w tej sytuacji erytrytol. To substancja, będąca zdrowszym zamiennikiem zwykłego cukru. Co sprawia, że zyskuje coraz większą popularność wśród konsumentów? Z jakich powodów należy przekonać się do jej stosowania? 

Czym jest erytrytol?

To substancja słodząca, która można znaleźć w wielu produktach spożywczych, takich jak owoce jabłek, gruszek czy winogron, owocach morza, niektórych grzybach, algach morskich czy w winie. Jest ona również spotykana w pyłkach kwiatowych. Erytrytol dostępny na sklepowych półkach pozyskuje się w trakcie fermentacji glukozy występującej w pszenicy lub podczas przetwarzania skrobi kukurydzianej. Ten unikalny związek odznacza się zerowym indeksem glikemicznym, a jego wartość kaloryczna wynosi zaledwie 24 kcal na 100 g produktu. Z tego powodu chętnie sięgają po niego osoby zdrowo się odżywiające i przebywające na diecie. Mogą stosować go również cukrzycy, którzy ograniczają spożycie sacharozy. 

Jaki smak posiada erytrytol?

Związek ten charakteryzuje się orzeźwiającą słodyczą i w odróżnieniu od innych substancji, takich jak ksylitol czy maltitol nie pozostawia gorzkiego posmaku w ustach. Erytrytol jest w 70% tak samo słodki, jak biały cukier. Można spotkać go pod postacią proszku sprzedawanego w torebkach lub w formie okrągłych pastylek. 

Do jakich potraw można dodawać słodzik?

Substancja ta znajdzie zastosowanie podczas dosładzania kawy czy herbaty. Jest ona również świetnym dodatkiem do domowych dżemów, marmolad, a nawet ciast. Aby przygotowywać większe ilości przetworów i wypieków, warto wyposażyć się w zapas słodzika, który można znaleźć w internecie wyszukując nazwę: Erytrytol 1kg najlepszy zamiennik. Taka wielkość opakowania z pewnością sprawdzi się do wykonania wielu słodkich, smakowitych i zdrowych deserów.